Berenvliegen

2015:

14 juni 2015 – Voor de 11e maal berenvliegen; foto’s

Op onze jaarlijkse ‘berenvliegen’-dag gingen dit jaar ongeveer 250 (knuffel)beren de lucht in en werden er net zoveel vliegbrevetten uitgeschreven! Het was heerlijk weer en iedereen (vooral de kinderen) heeft mogen genieten van een ‘top’-dag. We bedanken alle gastvliegers en vrijwilligers die dit weer mogelijk hebben gemaakt! Super bedankt!

> Uitzending Weert TV / MLA (met dank aan Weert-TV (http://www.weerttv.nl )

Filmpje van Han de Bouwer:

 

 

2013:

Berenvliegen editie 9 (door Frank Stevens)

img_3907-jpg

Op zondag 9 juni j.l. organiseerden we voor de negende keer een berenvliegdag.
Een waar spektakel voor zowel kinderen, ouders als piloten. Deze dag verliep als op rolletjes met veel knuffels, veel piloten en mooi weer. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Al sinds 2005 organiseren we bij onze club het zogenaamde berenvliegen. Hoewel wij dit leuke gebeuren als vereniging echt op de kaart hebben gezet, is het toch een idee van de club Delta uit Oss. Daar ligt de baker… berenmat omdat er een woonwijk zeer dicht tegen hun vliegveld werd gebouwd en de plaatselijke vliegclub een charme initiatief wilde nemen. Zo is het berenvliegen bedacht door Richard Branderhorst, na een klein artikeltje in het KNVVL blad.

Twee jaar later hebben wij deze gedachte opgepakt en was onze eerste berenvliegdag een feit.

We zijn inmiddels diverse jaren verder en op 10 juni hebben we onze negende editie gevlogen. Zo door de jaren heen word je steeds wijzer en weten we wat ons te doen staat als de jeugd weer komt aanzetten met hun knuffels. Hadden we in het begin nog een draaiboek, de laatste jaren draaiden we letterlijk en figuurlijk op de automatische piloot. Datum prikken, aankondigingen plaatsen op onze website en het landelijke modelbouwforum, persberichtjes sturen naar lokale weekbladen, posters en flyers drukken en verspreiden, vliegclubs aanschrijen voor gastvliegers, …etc etc..

Afgelopen negen jaar hebben we mooi weer gehad, bloedheet weer, regen, wind, onweer en alles wat ertussen in zit. Vorig jaar hadden we super weer met 20-22 graden en bijna windstil. En dit jaar was het niet anders. Berenvliegen 2013 was een heerlijke editie. Zoniet de beste van de negen als je dan toch een vergelijking mag trekken.

We hadden vet propaganda gemaakt en ook op social media draaide de PR als nooit tevoren. Zodoende kregen we veel knuffels te verwerken, wel bijna 190! Gelukkig werden we te hulp geschoten door veel gastvliegers. Zonder namen te noemen kunnen we altijd rekenen op een aantal vaste gastpiloten. Da’s voor ons een zekerheid waar we op kunnen bouwen. En steeds meer kunnen we terugvallen op eigen leden die veel knuffels kunnen  wegvliegen. Da’s mooi om te weten. Heel spontaan boden zich ook enkele dames van clubleden aan om de catering te verzorgen zodat ook iedereen kon worden voorzien van een natje en een droogje.  Kijk, dat vind ik nou geweldig!

Hondernegentig knuffels ie geen minnigheid. Leg ze maar eens langs elkaar op 40 centimeter van elkaar. Dan heb je de totale lengte van onze startbaan te pakken!

 

We hadden het tijdstip van aanvang bepaald op 11 uur, zodat we ons voor die tijd goed konden installeren. Onze tent werd opgebouwd langs de gevel van ons clubgebouw zodat grimeuse Tineke  met dochter Joyce en Astrid v Werde zich kon installeren om vele kindergezichtjes te kunnen kleuren. Rond half elf werd een springkussen bezorgd zodat er voor de wachtende jeugd wat te springen viel. De incheckbalie werd in gereedheid gebracht en een stapel van 200 brevetten lag klaar. Gastpiloten druppelden binnen en rond 11 uur kon het feest beginnen.  Anderhalf uur later hadden we al zo’n 80 knuffels een luchtdoop kunnen geven en da’s toch een gemiddelde van 1 per minuut.

Rond lunchtijd werd het wat rustiger zoals verwacht, maar na de middag ging het weer los.

Als je op de strip staat als vluchtleider/steward heb je geen benul meer van tijd. De dag vliegt letterlijk om voordat je het weet.

Met de voorkennis van andere jaren hadden we 10kg snoep ingeslagen om te droppen. Daarbij hadden we het geluk dat we 6 toestellen ter beschikking hadden om al dit lekkers over het veld uit te strooien. Het werd uiteindelijk een waar bombardement en nadat alle 6 de bommenwerpers veilig waren geland, was de jeugd niet meer te houden. Wat een feest! In de loop van de middag hebben we nog enkele malen de rest van het snoepgoed opgestrooid en telkens was de jeugd dol enthousiast.

’s Weeks tevoren hadden we een parawedstrijd op ons veld en een kleine delegatie daarvan was vandaag weer naar Weert afgereisd om ook met de knuffels een tandemsprong uit te voeren. Dat gaf toch wel een leuk effect en telkens werd er voor de voeten van de kleine eigenaar geland.

Niet geheel nieuw was de deelname van de Tutor jet van Hans. Want vorig jaar was ie er ook al bij. Vooral de kleine mannen waren hier in geinteresseert om hun knuffel  hierin mee te laten vliegen.  Zo was daar Yuri Methorst van tien jaar. Hij vond zichzelf al wel een beetje te groot om met zijn knuffel naar ons veld te komen, maar hij besloot toch mee te gaan met zijn ouders en zijn kleine zusje. Zij had wel een knuffel bij overigens. Maar toen Yuri de jet zag van Hans besloot ie toch zijn zusje eens lief aan te kijken om haar knuffel te kunnen lenen voor een vlucht in de jet. Ik durf erom te wedden dat hij er volgend jaar weer bij is met zijn eigen knuffel.

Noemenswaardig was ook de deelname van onze drieling binnen onze club. Te weten de drie Bellanca’s die alledrie massa’s knuffels hebben gevlogen. Op het laatst van de middag werd ook nog besloten om als staffel weer eens met zijn drietjes het luchtruim te kiezen en dat gaf weer eens een speciaal gevoel. Geweldig dat dit team weer helemaal bij elkaar is!

Kijkend richting ons clubgebouw zag ik dat ons terras de gehele middag goed gevuld bleef.  Het was er gezellig druk en zo deden onze hangtafels prima dienst.

Op zo’n manier hebben we ons gedurende de gehele dag prima vermaakt en hadden we rond de klok van 4 uur wel 190 knuffels op ons telraam staan.

We konden de balans op gaan maken en kunnen stellen dat dit voor ons clubke een geweldige dag was met  een gouden randje.

Namens MBC Weert wil ik daarom alle deelnemers en vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen van harte bedanken. Op naar de tiende berenvliegdag in 2014.